Kosár

Irodai szelektív gyűjtés

Irodai szelektív gyűjtés 



Kezdeményezzük vagy szervezzük meg az irodai szelektív gyűjtést.
Szelektív gyűjtéssel csökkenthető az iroda környezetterhelése. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról a fontos tényről, hogy a gyűjtésnél fontosabb és környezetkímélőbb megoldás a MEGELŐZÉS: azaz, igyekezzünk minél kevesebb hulladékot termelni!


újrahasznosítás, szelektív, újrahasznosított papír, papír rendelés


Szelektív gyűjtések kialakításában, kivitelezésében segítséget nyújthatnak helyi környezetvédő szervezetek is.
Egy irodában többféle veszélyes hulladék is keletkezik (elektromos- és elektronikai hulladékok, festékkazetták, vegyi anyagok, szárazelemek, fénycsövek, stb.). Ezeket mindenféleképp külön kell gyűjteni, s csak szabályos engedéllyel rendelkező, ártalmatlanító cégnek szabad átadni!

A papír hasznosítása


A keletkező papírhulladékok között nagyon sokféle és különböző minőségű papír fordul elő. Az hasznosítás alapfeltétele az, hogy a hulladékpapír ne legyen szennyezett. Szintén fontos, hogy a hulladékpapírok közül eltávolításra kerüljenek a fóliázott, esetleg kevert anyagú, laminált vagy felületkezelt papírok mielőtt a hulladékpapír a gyűjtőbe kerül.


A papír hasznosításának folyamata


A begyűjtött papírhulladékokat elsősorban anyaguk szerint (újságpapír, kartonpapír, papírtartalmú többrétegű italosdoboz) válogatják szét. A szétválogatott papírokat bálázzák. Az anyaguk szerint visszagyűjtött papírokból készülhetnek A., papírtermékek, B., italos karton alapú késztermékek.

A., A papírtermékek készítéséhez a begyűjtött papírt pépesítik, ezt követően pedig a papírgyártás tradicionális folyamatain keresztül félkész termékeket állítanak elő belőle. A késztermékek széles skáláját az újrapapírból készített félkésztermékekből állítják elő.

B., A késztermékek előállításához a begyűjtött italoskartont először összedarabolják, majd a darabkákat magas hőfokon összetömörítik, az összetömörített rendkívül szilárd anyagból un. tektántáblákat készítenek, amelyet késztermékek előállításához használnak.

újra hasznosított papír, környezetbarát papír, szelektív hulladékgyűjtés,



Miért kifizetődő a papír hasznosítása?


A papírgyártás folyamatához jelentős mennyiségű energiára van szükség. Az újrapapír készítésével viszont rengeteg vizet és energiát takaríthatunk meg. Táblázatunk a fehér papír és a szürke újrapapír anyag és energiafelhasználásának különbségét mutatja be:

1 tonna papír előállításához szükséges anyag és energia:


FEHÉR PAPÍR SZÜRKE ÚJPAPÍR
417 m3 víz 100m3 víz
1700 kg fa 1150 kg fekete-fehér újságpapír
717 kWh energia         300 kWh energia
181 kg mészkő  
87 kg kén  
6 tonna gőz 3 tonna gőz
60 kg klór  

Az irodában keletkező papír hulladék válogatás kiemelten fontos aszerint, hogy tartalmaz-e a hulladék olyan adatokat, melyek idegen kézbe kerülve károkat, visszaéléseket eredményezhet. A papírhulladék ürítése előtt használjunk iratmegsemmisítőt!



újrahasznosítás, újrahasznosított papír, papír rendelés



Az alábbi linken országosan megkereshetők a hulladék lerakó helyek külön gyűjtve papírra, PET-re, fémre, fehér és színes üvegre.




Bélyegző rendelés
Toner kereső
Reklám- és ajándéktárgy