Kosár

Kötelező visszaváltási rendszer (DRS)

Elindult a visszaváltási rendszer!

2024. január 1-jén országos szinten bevezetésre került a DRS rendszer, vagyis a kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszere. A jogszabály a 0,1 – 3 liter közötti űrtartalmú fém, műanyag és üveg italcsomagolásokra vonatkozik, ez alól kivételt képeznek a tejtermékek csomagolásai. Minden DRS rendszerben lévő termék visszaváltási díjas jelöléssel lesz ellátva.

A jogszabály már életbe lépett ugyan, de 2024. június 30-ig a gyártók még forgalomba hozhatják a jelölés nélküli palackokat. A forgalmazók ezen időpont után is értékesíthetik a betétdíj nélküli palackokat, de csak a készlet erejéig.

Az erről megjelent kormányrendelet az alábbi linken olvasható: 450/2023. (X. 4.) kormányrendelet.

A kormányrendelet egyértelműen meghatározza a bizonylaton való megjelenítését a visszaváltási díjnak, így nem csak a palackokon kell szerepelnie, de számlázás során Partnereinknek is külön tételsorként kell feltüntetnie.

A műanyag-, üveg- és fémpalackok értékesítésekor kétfajta árazással találkozhatunk. Az úgynevezett egyutas (nem újrahasználható) palackokért egységesen 50 forint többletet kell fizetni, amelyet a vásárló a visszaváltáskor megkap, míg a többutas (újrahasználható) palackok esetében a visszaváltási díjat a gyártó határozza meg.

A következő képen az első ikon az egyutas, míg a második a többutas csomagolást jelzi:

Minden a DRS rendszerbe tartozó terméknél külön feltüntetjük a visszaváltási díjat is. Az egyutas palackok után nem kell áfát fizetni, csak a többutas esetében. A korábbi csomagolásokhoz képest ezek a termékek nem kapnak új cikkszámot.

Jelen pillanatban cégünk nem forgalmaz többutas termékeket. 

Bélyegző rendelés
Toner kereső
Reklám- és ajándéktárgy